KETURIST

Turistický portál Košického kraja

Koncepciu na rozvoj cyklistickej dopravy a cykloturistiky v KSK



Poslanci Košického samosprávneho kraja (KSK) schválili strategickú koncepciu na rozvoj cyklistickej dopravy a cykloturistiky, ktorá sa zameriava na výstavbu a modernizáciu cyklistických trás s perspektívou na najbližších šesť rokov.

Ambíciou kraja je rozšírenie cyklistickej infraštruktúry, pričom zo súčasných 234 kilometrov trás chcú zabezpečiť vyše 850 kilometrov.

Z prijatých materiálov vyplýva, že nepôjde len o budovanie cyklistických cestičiek, ale tiež rekonštrukciu priľahlých cestných komunikácií, opravu hrádzí či lesných a poľných ciest.

Pozornosť bude venovaná predovšetkým medzinárodnej cyklotrase EuroVelo 11, kde je v súčasnosti na realizáciu pripravený kľúčový úsek medzi Ťahanovcami a Družstevnou pri Hornáde.

Táto časť trate, doteraz neprejazdná pre cyklistov kvôli skalnému masívu pri rieke Hornád, bude po dokončení ponúkať bezpečnú trasu do celej doliny Hornádu.

Územné a stavebné konania prebiehajú aj v obciach ako Kokšov – Bakša, Nižná Myšľa, Ždaňa, Budimír či Kostoľany nad Hornádom.

Stratégia ďalej zahŕňa aj výstavbu nových cyklotrás na Zemplíne, konkrétne medzi obcami Zalužice a Lúčky, ktorá by sa napojila na Michalovce a neďaleké obce Kaluža, Klokočov a Vinné.

V hre sú aj ďalšie trate, napríklad v Mokranciach, na trase Šaca – Malá Ida, medzi Medzevom a Moldavou nad Bodvou či v Smolníku, Smolníckej Hute a odtiaľ až na Ružín.

Celkové náklady na cyklistické projekty na Above sa odhadujú na 11 miliónov eur. V pláne sú aj bike pointy či nabíjacie stanice pre elektrobicykle. Tieto projekty majú za cieľ nielen podporiť cykloturizmus a udržateľnú dopravu, ale aj zlepšiť kvalitu života obyvateľov a návštevníkov regiónu.

Viac info: https://www.kosicak.sk/clanky/1802/na-above-pribudnu-stovky-kilometrov-cyklotras-prioritou-su-obce-v-blizkosti-hornadu

Zdieľajte prosím 🙂

OZNAM

Všetky tu uvedené údaje majú len informatívny charakter a nie sú garantované. Je potrebné si ich overiť!