Všeobecné informácie
V Košickom kraji je gastro, pivná a vinárska turistika veľmi obľúbená.
Účastníci spoznávajú navštívenú destináciu z gastronomické stránky, sú motivovaní pôžitkom z konzumácie, kultúry stolovania, degustácia a zoznamovanie sa s vybranými pokrmami a nápojmi.
Vínna (vinárska) turistika
Tradícia vinohradníctva a vinárstva existuje v košickom regióne už od obdobia nadvlády Rimanov.
Zasahuje na územie troch historických regiónov: Zemplín, Abov a Turňa.
Delí sa na Východoslovenskú vinohradnícku oblasť a Tokajskú vinohradnícka oblasť.
Pivná turistika
Privátne pivné špeciály vyrábané v remeselných pivovaroch sa vo svete tešia čoraz väčšej obľube.
Cestovanie po pivovaroch so sebou prináša vytváranie pivnej kultúry a vzdelávanie sa o pivovarníctve ako remesle s jedinečným podpisom miestneho sládka.
Tento gastronomický zážitok umožňuje návštevníkom ochutnať pivo poctivé, zdravé a kvalitné.
Remeselné a reštauračné pivovari v Košickom kraji:
Gatroturistika
Cestovať a dobre sa najesť, to sú dve aktivity, ktorých prepojením vznikla gastroturistika.
Gastroturistika je jedno z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich odvetví cestovného ruchu.
Spoznajte Košický kraj cez jedlo a doprajte si pri cestovaní okrem tradičných zážitkov aj tie gurmánske.
Tradičná a lokálna strava majú široké uplatnenie v prevádzkach gastronomických zariadení i v cestovnom ruchu.
Ponuka tradičných a lokálnych jedál podľa pôvodných receptúr môže byť atraktívnym obohatením pobytu pre návštevníkov a turistov.
Košický región má pomerne dosť rozmanitú tradičnú mestskú a ľudovú kultúru.
Samozrejme tento faktor má pozitívny ma vplyv na gastronómiu tohto regiónu.
Keď si odmyslíme niektoré negatívne historické udalosti nášho regiónu, žili tu a dodnes aj žijú v tolerancii Slováci, Maďari, Česi, Nemci (Mantáci), Židia, Ukrajinci a Rusíni.
Všetky tieto národnosti prispeli k obohateniu miestnej gastronómie.
Pálenice a pálenky
Históriu destilovaných nápojov na Slovensku dokazuje archeologický nález v Nižnej Myšli približne 3600 rokov starej zuhoľnatenej pšenice v prenosnej keramickej piecke, ktorá mohla slúžiť aj na výrobu alkoholu.
Domáca pálenka (pálenô, gajst, kvit, špiritus, trúnok) je v dobrom i v zlom súčasťou našej histórie.
V minulosti sa pálenice zakladali hlavne pri šľachtických panstvách, aby mala vrchnosť pod kontrolou výrobu i distribúciu alkoholu.
Kroniky sú však plné údajov o stovkách miestnych páleníc, ktoré sa počas socializmu likvidovali.
Na Slovensku je v súčasnosti registrovaných takmer 200 páleníc, kde sa na výrobu liehu vzťahujú veľmi prísne podmienky a kde je výroba vykonávaná len osobami, ktoré majú príslušnú odbornú spôsobilosť.
Remeselné liehovary v Košickom kraji: